Ταυτόχρονα με την αντίδραση στην κρίση, οι CEOs επιζητούν μια καλή τοποθέτηση των εταιρειών τους για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.

Ανάπτυξη εν μέσω αντιξοοτήτων

Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο (32%) αναφέρουν ότι έχουν μικρότερη βεβαιότητα τώρα για τις προοπτικές μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ανάλογα, με το 27% να εκφράζει μικρή βεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι Έλληνες CEOs νιώθουν πιο σίγουροι για την ανάπτυξη της χώρας τους (67%) συγκριτικά με τις αρχές τους χρόνου (64%) και με τους CEOs στο εξωτερικό (45%).

ceo outlook 2020

Επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης

Σε ποσοστό 80% και 87% των Ελλήνων CEOs δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις μεγαλύτερες εξελίξεις να καταγράφονται στις ψηφιακές λειτουργίες, όπου 30% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την Ελλάδα οι μεγαλύτερες εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη, όπου 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από όπου περίμεναν.

Steve Hasker's quote

Η πρόκληση τώρα για τις επιχειρήσεις εστιάζεται στην προσπάθεια επένδυσης σε τομείς που μπορούν να παράγουν τη μεγαλύτερη αξία σε βάθος χρόνους, αποφεύγοντας τους τομείς που ίσως τελικά αποδειχθούν μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση στην πανδημία. Όταν ζητήσαμε από τους CEOs να ορίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει κατά την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, το μεγαλύτερο θέμα ήταν «η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα μελλοντικά λειτουργικά σενάρια, όπως νέοι τρόποι εργασίας» (27% και 33% Ελλάδα και υπόλοιπες χώρες αντίστοιχα). Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν εάν η αλλαγή που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19 - όπως η αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών - είναι ενδεικτική μιας μόνιμης τάσης που αναδύεται και όχι μια προσωρινή επίδραση της πανδημίας.

Το πλεονέκτημα των ταλέντων

Ο κίνδυνος προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (talent risk) ανέβηκε 11 θέσεις από τις αρχές του χρόνου, έχοντας πλέον αναδειχθεί στον νούμερο ένα κίνδυνο για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενώ στην Ελλάδα κατακτά την τρίτη θέση στις προκλήσεις για την ανάπτυξη.

Mario Greco's quote

Ο κίνδυνος εφοδιαστικής αλυσίδας σκαρφάλωσε ταχύτατα από την ένατη θέση στις αρχές του χρόνου και πλέον καταλαμβάνει την δεύτερη θέση ως μείζονα στρατηγική απειλή. Ακόμα και πριν τη νόσο COVID-19, ο κίνδυνος εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν στο προσκήνιο ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μεταβλητότητας, είτε πρόκειται για εμπορικές εντάσεις ή ακραία κλιματικά γεγονότα. Ωστόσο, η πανδημία έχει φέρει ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο αυτό το θέμα, καθώς οι επιχειρήσεις έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να διατηρήσουν τη συνέχεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ επιβάλλονταν παγκόσμια lockdown.

Η δημιουργία ανθεκτικών και ευέλικτων εφοδιαστικών αλυσίδων, που μπορούν να αντέξουν τα σοκ και προσφέρουν τη δυνατότητα στροφής προς νέες ευκαιρίες, θα είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις για να καταφέρουν να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην μετά-COVID εποχή. Αυτό πρόκειται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κόσμο όπου οι CEOs έχουν επίγνωση ότι η αυξανόμενη εδαφικότητα - που είναι τρίτος σε κατάταξη κίνδυνος σήμερα - θα μπορούσε να καταστήσει τη μεταφορά αγαθών δυσκολότερη και ακριβότερη. Θα εξετάσουμε περαιτέρω το θέμα αυτό παρακάτω στην παρούσα έκθεση, στην ενότητα «Πελατοκεντρική εφοδιαστική αλυσίδα».

ceo outlook 2020

Η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί από τους CEOs να εστιάσουν ταυτόχρονα στο παρόν και στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Σήμερα, οι CEOs έχουν πλήρη επίγνωση ότι το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό θα είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ενίσχυση μιας επιχείρησης που μπορεί να ευδοκιμήσει στη νέα μετά-COVID πραγματικότητα. Θα χρειαστούν νέα ψηφιακά ταλέντα ώστε να ικανοποιηθούν οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και ανάγκες των πελατών. Καθώς επιταχύνεται η αυτοματοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, η ανανέωση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων θα είναι κρίσιμη για την απασχολησιμότητα και αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Για την οικοδόμησης μιας καινούργιας επιχείρησης, η προθυμία των ανθρώπων να μαθαίνουν συνεχώς και η προσαρμοστικότητά τους θα αποτελέσουν ολοένα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου και η εικονική του παρακολούθηση θα είναι επίσης σημαντικό βήμα.

Goro Yamaguchi's quote

  

Unless otherwise indicated, throughout this report, “we”, “KPMG”, “us” and “our” refer to the network of independent member firms operating under the KPMG name and affiliated with KPMG International or to one or more of these firms or to KPMG International.