• Michael Birkebæk Jensen, Partner |
4 mins read

Metaverset er et af de mest populære buzzwords inden for det teknologiske område. Det er imidlertid vanskeligt at forstå både dets opbygning og potentielle indvirkning på samfundet.

Dette er derfor en blogserie i to dele, hvor jeg i dette indlæg vil fokusere på metaversets muligheder og i det næste se på diverse udfordringer.

Som så mange andre blev jeg først introduceret til metaverset gennem mainstream-medierne. De gigantiske teknologivirksomheder investerede pludselig i at opfinde en ny onlineverden, og det så ud til, at det ikke ville vare længe, før vi alle eksisterede som simuleringer i et SIMS-spil. Ordet "metaversum" som begreb har eksisteret i et stykke tid, og det bliver ofte krediteret Neal Stephenson og hans roman "Snow Crash" fra 1992. Tilsvarende har medier fra min tid udforsket metaverset i underholdningen, mest almindeligt gennem den meget berømte Matrix-trilogi.

Nu, et par år senere, har landskabet og forståelsen ændret sig. Metaverset er ikke kun et spil, en idé i en science fiction-roman eller en film, men en ny konceptualisering af den næste udgave af internettet. Som vores egen Head of NewTech, Bent Dalager, så rammende har beskrevet det: "Det handler ikke om at digitalisere det, vi allerede gør i den analoge verden, men om at være et individ i en digital verden, som er helt anderledes."

Siden jeg har stort fokus på, hvordan teknologi og bæredygtighed går i spænd, var jeg nysgerrig efter at udforske metaversets indvirkning på verden. Mange medier virkede negative eller tvivlsomme over for dets bæredygtighedsprofil, hvilket rejste det centrale spørgsmål for mig: Ville metaverset være verdens udfordring eller mulighed i det 21. århundrede?

Dette har fået mig til at forstå nogle meget vigtige implikationer for, hvordan metaverset vil påvirke den måde, vi driver forretning på, og især hvordan bæredygtighed vil blive håndteret fremover.

Hvad er de praktiske konsekvenser for den måde, vi driver forretning på?

Metaverset er et vidtfavnende begreb, der ofte bruges til at dække over flere teknologiske fremskridt i vores tid. Det dækker alt fra blandet virkelighed til blockchain-teknologi og filtre i apps og fungerer ofte som et paraplybegreb for alt derimellem. På grund af det energiniveau, som disse teknologier kræver for at køre, betragtes metaverset ofte som en stor synder for bæredygtighed, uden at der skelnes særligt meget mellem de forskellige virkninger af de underliggende teknologier. Men med den fremadskridende teknologiske innovation vil frygten for enorme emissioner måske ikke ende med at blive en realitet. Et eksempel for dem i metaverse-verdenen er Ethereum, der skiftede til proof-of-stake, hvilket reducerede deres CO2-emissioner med mere end 99 %.

Der er dog stadig et andet vigtigt problem ved metaverset: Den store indvirkning, det kan have på brugen af knappe naturressourcer og det teknologiske affald, der opstår, når man skaber indgangsporten til metaverset, såsom AI, mixed reality headsets og mobiltelefoner. 

Forretningsmødet forsvinder

For at omgå dette vil metaverset forhåbentlig fjerne de begrænsninger, som praktiske forhold pålægger os, og gøre det muligt at genopfinde eksisterende praksis - ikke kun den måde, man driver forretning på, men også selve grundlaget for forretning. Efterhånden som metaverset bliver bedre og bedre til at efterligne en fysisk oplevelse, vil forretningsrejser blive mere og mere overflødige. Virtuelle mødefaciliteter har simpelthen alt det, man har brug for, lige ved hånden med et enkelt tryk på knappen. Ingen fysisk produktion er nødvendig. Alt dette kan reducere den generelle produktion i et sådant omfang, at belastningen på naturressourcerne måske vil blive mindre med tiden.

Digitale tvillinger overhaler R&D

Digitale tvillinger kan være de nyeste løsninger for fremtidens forskning og udvikling (R&D) især inden for bæredygtighed. Processer, maskiner, materialer og bygninger skal ikke længere afprøves og testes for at finde optimale bæredygtige løsninger i den virkelige verden, hvor de i den proces forurener endnu mere. Nu kan alt i stedet testes og optimeres online, inden den fysiske produktion går i gang, hvis den ikke udelukkende foregår online - hvilket sparer arbejdstimer, materialer og spild og fjerner mulige risici for virksomheden og produktionen. I fremtiden kan dette betyde, at organisationer kan flytte deres R&D-indsats ind i metaverset for at spare tid og penge og samtidig gøre store fremskridt med hensyn til at reducere emissioner, ressourcebelastning og spild i hele forsyningskæden.

Det ultimative værktøj til inklusion

På samme måde kan metaverset betyde store fremskridt med hensyn til inklusion i arbejdsstyrken. Ikke længere vil de ikke-mobile personer være så begrænsede i deres valg af arbejde, og både den økonomiske, politiske og kulturelle globalisering vil stige, efterhånden som grænser, der er skabt af geografiske, sociale grupper og økonomisk lighed, reduceres yderligere. Det vil åbne mulighed for at genuddanne fængslede personer, øge den sociale integration ved genindslusning i samfundet og fungere som et effektivt empirisk redskab i forbindelse med uddannelse i inklusion og lighed på arbejdspladsen. Undersøgelser viser allerede nu, at blandede virkeligheder har en stærkere og mere varig indvirkning på folks empatiske erfaringer, når de trænes i et simuleret miljø. Det vil ikke længere være reduceret til udtrykket " walk a mile in their shoes" - det vil være en realitet, som vil give alle personer på arbejdsmarkedet mulighed for at opnå en større forståelse for andres kampe.

I mit næste blogindlæg vil jeg fokusere på, hvad du bør overveje og være opmærksom på, før du begiver dig ud i metaverset. Og i mellemtiden, hvis du ønsker at dykke dybt ned i metaverset og bæredygtighed, foreslår jeg, at du læser vores Thought Leadership "Shaping the Metaverse towards sustainability"

Du er mere end velkommen til at kontakte mig med alle de tanker eller spørgsmål, som du måtte have.

Flersproget post

Denne post er også tilgængelig på følgende sprog