Zelena misija - Ciljevi istraživanja i analize

Predstavljamo vam našu prvu analizu izveštaja o održivom poslovanju kompanija na domaćem tržištu, urađenu sa ciljem identifikacije trenutnih praksi izveštavanja i mogućih prostora za unapređenje.

Izveštavanje o održivosti predstavlja značajan strateški alat za kompanije, omogućavajući im da prikažu svoje ekološke, društvene i upravljačke performanse (eng. Environmental, Social, and Governance) i napore svojim zainteresovanim stranama. Izveštaj o održivosti je često prvi korak koji vodi domaće kompanije ka identifikaciji sopstvenog uticaja i posledično uspostavljanju strategije održivosti.

Prema Zakonu o računovodstvu u Srbiji je trenutno samo oko 220 kompanija u obavezi, da izveštava o nefinansijskim pokazateljima. Međutim, ovim zakonom ne postoji konkretno propisana struktura niti metolodogija koju je potrebno pratiti. 

Sa druge strane, od 2024. godine, sa primenom Direktive Evropske Unije o izveštavanju o održivosti - CSRD (eng. Corporate Sustainability Reporting Directive) i Evropskih standarda za izveštavanje o održivosti - ESRS (eng. European Sustainability Reporting Standards), više od 50.000 kompanija biće u obavezi da izveštava na ovu temu, uključujući i one van EU čije podružnice posluju u EU ili koje su prisutne na regulisanim tržištima EU. 

Cilj CSRD direktive je da poveća transparentnost i odgovornost u poslovanju kroz standardizaciju izveštaja o održivosti, omogućavajući zainteresovanim stranama pristup relevantnim podacima za donošenje informisanih odluka. U tom kontekstu, ova analiza predstavlja ključan korak u razumevanju trenutnih praksi izveštavanja o održivosti kompanija u Srbiji.

Fokus ovog istraživanja je usmeren na postojeće prakse izveštavanja, identifikovanje glavnih izazova  i identifikacije prostora za unapređenje. Ovo istraživanje predstavlja prvi takav pregled koji je sprovela KPMG Srbija i obuhvata analizu različitih aspekata izveštaja o održivom poslovanju, uključujući procenu materijalnosti, procese za identifikaciju i angažovanje zainteresovanih strana, usklađenost sa standardima za izveštavanje, analizu ciljeva vezanih za ekološke, društvene i upravljačke teme, uvezanost sa Ciljevima održivog razvoja, kao i prakse izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte (GHG).

Uroš Milosavljević

Uroš Milosavljević

Partner, Consulting
KPMG d.o.o. Beograd

Contact

Nina Mihajlović

Nina Mihajlović

Manager, Consulting
KPMG d.o.o. Beograd

Contact

Sara Krumpak

Sara Krumpak

Senior Associate Consulting
KPMG d.o.o. Beograd

Contact