Advanced VAT (in Greek)

26 Οκτωβρίου 2023 | 09:00 π.μ. – 5:15 μ.μ. | 7 Μονάδες | KPMG Λευκωσία

26 Οκτωβρίου 2023 | 09:00 π.μ. – 5:15 μ.μ. | 7 Μονάδες | KPMG Λευκωσία

transformation-journey

Περιγραφή Σεμιναρίου

Έμπειροι εκπαιδευτές με μακρόχρονη επαγγελματική τριβή σε θέματα έμμεσης φορολογίας θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες εξειδικευμένες γνώσεις περί Φ.Π.Α., τις οποίες θα τεκμηριώσουν με πρακτικά παραδείγματα. Επίσης, θα υπενθυμίσουν στους εκπαιδευόμενους τις βασικές αρχές της κυπριακής περί Φ.Π.Α. νομοθεσίας. Οι πρακτικές πληροφορίες που θα δοθούν, οι συζητήσεις, οι ερωτήσεις-απαντήσεις, η ανάλυση σχετικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και οι μελέτες περιπτώσεων, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μάθουν, μεταξύ άλλων, πώς να χειρίζονται φορολογικά ορθά τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Στόχοι Σεμιναρίου

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • ερμηνεύουν τις βασικές έννοιες της κυπριακής περί Φ.Π.Α. νομοθεσίας
  • εφαρμόζουν σωστά τη σχετική νομοθεσία, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώσουν με επιτυχία εξειδικευμένες συναλλαγές
  • υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στο φορολογικό χειρισμό των καθημερινών τους καθηκόντων, εφαρμόζοντας στην πράξη τις εξειδικευμένες γνώσεις Φ.Π.Α. που θα λάβουν μέσω του σεμιναρίου.  

Συμμετέχοντες*

Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές, οικονομικούς διευθυντές, αρχιλογιστές, λογιστές, ελεγκτές και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο ασχολείται με οικονομικά θέματα ή/και εφαρμόζει στην πράξη τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας Φ.Π.Α. ή/και είναι υπεύθυνο για τους φορολογικούς χειρισμούς της εταιρείας.

* Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και έχει οριστεί σε 28 θέσεις.

Περιεχόμενο σεμιναρίου

1.  Φορολογητέες πράξεις (30 λεπτά)

Ποιες συναλλαγές υπόκεινται σε Φ.Π.Α;

2.  Υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα (30 λεπτά)

  • Υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα
  • Mη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα για σκοπούς Φ.Π.Α.
  • Ανάλυση υποθέσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου 

3.. Πράξεις που θεωρούνται παράδοση αγαθών/υπηρεσιών (1 ώρα)

Οι εκπαιδευτές θα αναλύσουν, μέσω παραδειγμάτων, ποιες συναλλαγές συνιστούν:

  • Παραδόσεις αγαθών
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Εισαγωγή αγαθών
  • Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

4. Η επιβολή του φόρου (30 λεπτά)

  • Ποιος είναι υπόχρεος για επιβολή και καταβολή του Φ.Π.Α.;
  • Πότε εφαρμόζεται η αντίστροφη χρέωση;
  • Τι προνοεί η εγχώρια αντίστροφη χρέωση; (άρθρο 11Β)  

5. Ενδοκοινοτικές συναλλαγές (1 ώρα & 30 λεπτά)

  • Παροχή αγαθών χωρίς μεταφορά
  • Παροχή αγαθών με μεταφορά
  • Ενδοκοινοτική απόκτηση
  • Απαλλαγές
    Τριγωνικό εμπόριο
  • Τι είναι το τριγωνικό εμπόριο;
  • Ποιος είναι υπόχρεος για καταβολή του Φ.Π.Α. για τριγωνικές συναλλαγές;
  • Απαλλαγές αναφορικά με το τριγωνικό εμπόριο

6. Πωλήσεις από απόσταση (30 λεπτά)

Τόπος παροχής αγαθών σε ό,τι αφορά τις εξ’ αποστάσεως πωλήσεις        

7. Πρόνοιες πραγματικής χρήσης και εκμετάλλευσης (30 λεπτά)

  • Τι προνοεί η κυπριακή περί Φ.Π.Α. νομοθεσία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή οδηγία
  • Για ποιες υπηρεσίες εφαρμόζονται οι πρόνοιες της πραγματικής χρήσης και εκμετάλλευσης;
  • Ερμηνευτική εγκύκλιος  

8. Μίσθωση μεταφορικών μέσων (30 λεπτά)

  • Τι προνοεί η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη μίσθωση μεταφορικών μεσών;
  • Βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση

9. Υπηρεσίες που σχετίζονται με ακίνητη ιδιοκτησία (1 ώρα)

  • Ποιος είναι ο τόπος παροχής για υπηρεσίες σχετικά με ακίνητα;
  • Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες; 

10.  Ερωτήσεις & απαντήσεις (30 λεπτά)

Κρατήσεις & Επικοινωνία

Για να εγγραφείτε στο σεμινάριο, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής.

Αφού υποβάλετε την εγγραφή σας θα σας σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο θα αναγράφεται το ποσό της συμμετοχής σας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε εκπτώσεων, όπου αυτές ισχύουν. Σημειώστε ότι η πληρωμή πρέπει να διεκπεραιωθεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν από την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγγραφή σας.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την ΑνΑΔ. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν με εργοδοτούμενούς τους οι οποίοι ικανοποιούν τα κριτήρια της ΑνΑΔ, θα τύχουν της σχετικής επιχορήγησης.

Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες, επομένως εγγραφείτε το συντομότερο δυνατόν.

Εάν δεν λάβετε το μήνυμα επιβεβαίωσης σχετικά με την εγγραφή σας, η εγγραφή σας δεν είναι εγγυημένη.

 

Κόστος

Αρχικό κόστος συμμετοχής: €264 + Φ.Π.Α. (19%).

Καθαρό Κόστος μετά από την επιχορήγηση της ΑΝΑΔ (€119) για τους δικαιούχους συμμετέχοντες: €195,16 (συμπερ. Φ.Π.Α.) *

*Τελική ημερομηνία για έκπτωση πρόωρης εγγραφής (early bird discount): 12/10/23

 

Πολιτική εκπτώσεων

  • Προσφέρεται 10% έκπτωση για περισσότερους από δύο (3+) συμμετέχοντες από την ίδια επιχείρηση. Η έκπτωση πρέπει να υπολογιστεί πριν από τον Φ.Π.Α. και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, ενώ ισχύει για τους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το ίδιο σεμινάριο, την ίδια ημέρα. Η συγκεκριμένη έκπτωση μπορεί να συνδυαστεί μόνο με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής (early bird discount) και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, όπου ισχύουν.
  • Προσφέρεται 10% έκπτωση σε άτομα ή νομικές οντότητες που θα εγγραφούν ταυτόχρονα σε παραπάνω από δύο (3+) σεμινάρια εντός του ίδιου εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος & Ιούλιος-Δεκέμβριος). Η έκπτωση πρέπει να υπολογιστεί πριν από τον Φ.Π.Α. και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, ενώ μπορεί να συνδυαστεί μόνο με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής (early bird discount) και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, όπου ισχύουν.
  • Προσφέρεται 10% έκπτωση σε άτομα που ανήκουν στο πρόγραμμα αποφοίτων (alumni) της KPMG. Η συγκεκριμένη έκπτωση πρέπει να υπολογιστεί πριν από τον Φ.Π.Α. και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, ενώ μπορεί να συνδυαστεί μόνο με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής (early bird discount) και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, όπου ισχύουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αποφοίτων (alumni) της KPMG, πατήστε εδώ.
  • Σε επιλεγμένα σεμινάρια κάθε συμμετέχοντας εφόσον εγγραφεί στο σεμινάριο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία η οποία αναγράφεται πιο πάνω, είναι δικαιούχος έκπτωσης πρόωρης εγγραφής ύψους 10% , πριν από τον υπολογισμό του Φ.Π.Α. και της χορηγίας της ΑνΑΔ. Αυτή η έκπτωση συνδυάζεται μόνο με την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, όπου ισχύει.
  • Το συγκεκριμένο σεμινάριο ανήκει σε εκπτωτικό πακέτο το οποίο συνδυάζει αυτό το σεμινάριο με τα σεμινάριο με τίτλο «Πρόσφατες Τροποποιήσεις στην Κυπριακή περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία» εάν οι ενδιαφερόμενοι εγγραφούν και στα δύο σεμινάρια, την ίδια μέρα. Η έκπτωση ισχύει μόνο εφόσον οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι παρακολουθήσουν και τα δυο σεμινάρια. Η έκπτωση, ύψους 10% εφαρμόζεται στο σεμινάριο με την υψηλότερη τιμή («Πρόσφατες Τροποποιήσεις στην Κυπριακή περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία»), πριν υπολογιστεί το Φ.Π.Α. και η επιχορήγηση της ΑνΑΔ. Εάν μία νομική οντότητα θέλει να αγοράσει το ίδιο εκπτωτικό πακέτο για επιπλέον συμμετέχοντες, τότε το συγκεκριμένο πακέτο μπορεί να αγοραστεί περισσότερες από μία φορές και κάθε συμμετέχοντας θα δικαιούται την έκπτωση του συγκεκριμένου πακέτου. Αυτή η έκπτωση συνδυάζεται μόνο με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής (early bird discount) και την επιχορήγηση της ΑνΑΔ, όπου ισχύουν.
  • Επιχορήγηση της ΑνΑΔ για όλα τα εγκεκριμένα από την ΑνΑΔ σεμινάρια.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βασιλική Σιώζιου στο +357 22 207 460 ή στο academy@kpmg.com.cy.

 

Μονάδες Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Το σεμινάριο μπορεί να συμβάλει στις προϋποθέσεις για Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη, εφόσον το περιεχόμενό του είναι σχετικό με τα καθήκοντα των συμμετεχόντων. Μετά τη λήξη του σεμιναρίου και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν με ηλεκτρονικό μήνυμα πιστοποιητικό παρακολούθησης, στο οποίο θα αναγράφεται το σύνολο της καθαρής εκπαιδευτικής διάρκειας, που αντιστοιχεί με τον αριθμό των Μονάδων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης (7 CPD).

Εκπαιδευτές

Μιχάλης Γρέκας

Διοικητικός Σύμβουλος, Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας, KPMG Κύπρου 

Ο Μιχάλης είναι Διοικητικός Σύμβουλος και διευθύνει το τμήμα Έμμεσης Φορολογίας της KPMG Κύπρου. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην κυπριακή και ευρωπαϊκή περί Φ.Π.Α. νομοθεσία, καθώς και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες σε μεγάλες πολυεθνικές και τοπικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς δραστηριοποίησης, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον τομέα των ακινήτων.

Ο Μιχάλης συμμετείχε σε διάφορα έργα σχετικά με λύσεις αυτοματοποίησης Φ.Π.Α., καθοδηγώντας το σχεδιασμό και την εφαρμογή κωδικοποίησης λογιστικών εφαρμογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγείται της ομάδας ανάπτυξης Tax Technology της KPMG. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής Φ.Π.Α. του ΣΕΛΚ (Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου).

Επιπρόσθετα, συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε διάφορες παρουσιάσεις και σεμινάρια Έμμεσης Φορολογίας και έχει γράψει πολλά σχετικά άρθρα. Το 2015 ο Μιχάλης πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ ως «Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης». 
 

Γεωργίου Φάνος
Principal, Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας, KPMG Κύπρου

Ο Φάνος είναι Principal στο Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας της KPMG Κύπρου με εκτεταμένη εμπειρία στην κυπριακή και ευρωπαϊκή περί Φ.Π.Α. νομοθεσία.

Από το 2011, ο Φάνος παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες σε μεγάλες πολυεθνικές και τοπικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς δραστηριοποίησης, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στον τομέα ακινήτων και στις υπηρεσίες επισιτισμού και τουρισμού.

Συμμετείχε επίσης σε διάφορα έργα σχετικά με λύσεις αυτοματοποίησης Φ.Π.Α. και συνέβαλε στο σχεδιασμό και την εφαρμογή κωδικοποίησης λογιστικών εφαρμογών. Επιπλέον, ο Φάνος προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλους εταιρικούς ομίλους εγκατεστημένους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενόψει της εφαρμογής του Φ.Π.Α. το 2018.

Επιπρόσθετα, συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε διάφορες παρουσιάσεις και σεμινάρια σχετικά με θέματα Έμμεσης Φορολογίας για πελάτες και το προσωπικό της KPMG Κύπρου.

 

Αλέξης Χατζηκλεοβούλου
Senior Manager, Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας, KPMG Κύπρου

Ο Αλέξης σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καιαπέκτησε το πτυχίο του το 2012. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Εγκεκριμένων Λογιστών (ACCA) και μέλος του Ινστιτούτου Πιστοποιημένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC).

Από το 2012 μέχρι το 2014 εργάστηκε σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο στο Τμήμα Έμμεσων Φορολογικών Υπηρεσιών (Indirect Tax department), αποκτώντας εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Φ.Π.Α. σε πολυεθνικές εταιρείες. Από το 2015 εργάζεται στο Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας (Indirect Tax department) της KPMG Κύπρου στη Λεμεσό, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες Φ.Π.Α. στους τομείς των ναυτιλιακών, των χρηματοοικονομικών, της ανάπτυξης ακινήτων, του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε εταιρείες που εμπλέκονται σε διεθνείς συναλλαγές.

Το 2017, ο Αλέξης  απέκτησε πιστοποίηση από το Σύνδεσμο Τεχνικών Φορολογικών Συμβούλων (Association of Taxation of Technicians) για παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης για σκοπούς Φ.Π.Α. (VAT compliance) αναφορικά με τη νομοθεσία Φ.Π.Α. του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2019 πιστοποιήθηκε με Ανώτερο Δίπλωμα Διεθνούς Φορολογίας (Advanced Diploma in International Taxation) με εξειδίκευση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον Φ.Π.Α. από το Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Φορολογικών Συμβούλων (Chartered Institute of Taxation).

Ο Αλέξης, είναι εκπαιδευτής σε διάφορα μονοεπιχειρησιακά και πολυεπιχειρησιακά σεμινάρια έμμεσης φορολογίας και το  2020  πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ ως «Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης».

anad2

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την ΑνΑΔ. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν με εργοδοτούμενούς τους, οι οποίοι ικανοποιούν τα κριτήρια της ΑνΑΔ, θα τύχουν της σχετικής επιχορήγησης.

informative image