Για ακόμα έξι μήνες ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει για ακόμα έξι μήνες το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στα προϊόντα που υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, προστίθεται ο καφές και η ζάχαρη. H παράταση δόθηκε, αφού η υφιστάμενη διάρκεια ισχύος λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

«Αποφασίστηκε να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες ο κατάλογος αυτός με τον μηδενικό συντελεστή για βασικά προϊόντα και έχουμε προσθέσει επίσης άλλα δύο προϊόντα καθημερινής χρήσης, τον καφέ και τη ζάχαρη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός. Υπενθυμίζεται ότι ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ που είναι σε ισχύ από τις 5 Μάϊου αφορά:

  • Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). *Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.
  • Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).
  • Αυγά
  • Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.
    *Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).
  • Παιδικές πάνες
  • Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)
  • Πάνες ενηλίκων.

Στοχευμένα μέτρα

Ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις για ενδεχόμενη επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αφορά στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι τα στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι και πιο αποτελεσματικά και τα οποία συνάδουν καλύτερα με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τη δημοσιονομική πειθαρχία, που πρέπει να έχουμε ως χώρα για να κρατήσουμε στο σωστό κανάλι και το επίπεδο την οικονομά μας», τόνισε ο κ. Κεραυνός.

Υπενθυμίζοντας την επέκταση του μηδενικού συντελεστή, ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δείχνει τις ευαισθησίες της, είναι μια κυβέρνηση ανθρωποκεντρική.

«Και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με πολλή σοβαρότητα και πολλή ευαισθησία και ανάλογα με τις εξελίξεις η κυβέρνηση θα συνεχίζει να τοποθετεί μέτρα για άμβλυνση όσων έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Πηγή: Stockwatch

--

Zero VAT rate for another six months

The Council of Ministers has decided to extend the zero VAT rate measure for another six months. In a statement after the Cabinet meeting, Mr. Thunder said that coffee and sugar were added to the products subject to a reduced VAT rate. The extension was granted as the existing term expires at the end of October.

"It was decided to renew for another six months this list with zero rate for basic products and we have also added two other everyday products, coffee and sugar," Keraynos said in his remarks.

It will be recalled that the zero VAT rate in force since May 5 concerns:

  • Bread: All types of bread, fresh or frozen, with or without sourdough (e.g. white, black, wholemeal, multigrain, rustic, rye, cornbread, baguette, ciabatta, bread in fetes, franzolakia, pizzas).
    *Excludes bakery products, dried bread and any bread with added ingredients such as raisins, nuts, flavourings.
  • Milk: Fresh milk (e.g. cow's, goat's, sheep's), sweetened, condensed, long-life, flavored milk (e.g. chocolate, banana), plant milk (e.g. almond, soy, rice).
  • Eggs
  • Baby food: Powdered, dry and/or liquid form which are intended for consumption by children.
    *Excludes snacks (e.g. crisps, nuts, sweets, chocolates, ice cream).
  • Children's nappies
  • Products for feminine hygiene protection (tampons, sanitary towels and incontinence pads)
  • Adult diapers.

Targeted measures

Asked if any consideration is being given to possible subsidies for electricity and fuel, the Minister of Finance reiterated that the government's policy is to implement targeted measures.

"The government's policy is targeted measures, which are both more effective and more in line with the fiscal framework and fiscal discipline that we need to have as a country to keep our household name in the right channel and level," he said.

Recalling the zero-rate extension, the Minister of Finance added that beyond that, he added, the government is showing its sensitivities, it is a people-centric government.

"And we are monitoring all developments with a lot of seriousness and a lot of sensitivity and depending on the developments, the government will continue to put in place measures to mitigate those in need," he concluded.

Source: Stockwatch

Υπουργικό: Ενέκρινε νομοσχέδιο για μείωση έκτακτης εισφοράς επί των τόκων στο 17%

Τη μείωση της έκτακτης εισφοράς στην Άμυνα επί των εισπρακτέων τόκων από το 30% στο 17% αποφάσισε η κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό να στέλνει μήνυμα προς τις τράπεζες να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε η έκτακτη εισφορά επί των εισπρακτέων τόκων βρισκόταν στο 15% προ της οικονομικής κρίσης του 2013 και  διπλασιάστηκε στο 30%.

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της μείωσης υπολογίζεται στα €16 εκατομμύρια, είπε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων νοικοκυριών και μεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν καταθέσεις.

«Τη στιγμή που τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα, δίνουμε ένα μήνυμα, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταθετών και ελπίζω ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι», τόνισε σε μια έμμεση αναφορά προς τις εμπορικές τράπεζες.

Πηγή: Philenews

--

Cabinet: Approved bill to reduce temporary interest levy to 17%

The government decided to reduce the special levy on the efence sector on interest receivable from 30% to 17%, with Finance Minister Makis Keravnos sending a message to banks to follow the path opened by the government.

In remarks after the Cabinet meeting, Keravnos recalled that the extraordinary levy on interest receivable stood at 15% before the 2013 financial crisis and doubled to 30%.

The fiscal impact of the reduction is estimated at €16 million, Keravnos said, adding that the government's decision is aimed at increasing the income of mainly middle-class households and medium-sized businesses with deposits.

"At a time when deposit rates remain stuck, we are sending a message by increasing the disposable income of depositors and I hope the government is paving the way for others to follow," he said in an indirect reference to commercial banks.

Source: Philenews

Στατιστικές υγείας και νοσοκομείων 2021

Κατά το 2021 δόθηκαν 89.357 εξιτήρια σε εσωτερικούς ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που παρέμειναν σε νοσηλευτήριο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Από τα εξιτήρια αυτά, ποσοστό 46,0% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενώ ποσοστό 54,0% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εξιτηρίων εσωτερικών ασθενών, δόθηκε από την ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας με ποσοστό 15,7%, ακολουθούν οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής με ποσοστό 14,9%, της Παθολογίας με 12,1%, της Καρδιολογίας με 11,4% και της Ορθοπεδικής με 9,1%. Ο όρος ειδικότητα αναφέρεται στην ειδικότητα του ιατρού που υπέβαλε απαίτηση για το περιστατικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε εξιτήριο είναι δυνατό να υποβληθεί μόνο μία απαίτηση αποκλειστικά από τον ιατρό στον οποίο έχει ανατεθεί το περιστατικό, ανεξαρτήτως αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ο ασθενής δέχτηκε υπηρεσίες υγείας και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τη διάγνωση κατά το εξιτήριο, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος κατέγραψαν το ίδιο ποσοστό της τάξης του 12,7%, ακολουθούν τα νεοπλάσματα με ποσοστό 11,7%, οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος με 11,1%, η κύηση, τοκετός και λοχεία με 10,5%, οι ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος με 9,4% και τα τραύματα, δηλητηριάσεις και συγκεκριμένα άλλα επακόλουθα από εξωτερικές αιτίες με 9,2%.

Εξιτήρια Ημερήσιων Ασθενών από Νοσηλευτήρια Συμβεβλημένα με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Κατά το 2021 δόθηκαν 231.109 εξιτήρια σε ημερήσιους ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσηλευτήριο, έκαναν θεραπεία και απολύθηκαν την ίδια μέρα. Από αυτά τα εξιτήρια, ποσοστό 62,7% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ενώ ποσοστό 37,3% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Όσον αφορά στα εξιτήρια κατά ειδικότητα ιατρού, το μεγαλύτερο ποσοστό 50,1% παρουσιάζει η ειδικότητα της Νεφρολογίας, ακολουθεί η Παθολογική Ογκολογία με ποσοστό 14,5% και η Αιματολογία με 7,5%.

Επισκέψεις Εξωτερικών Ασθενών

Κατά το 2021, πραγματοποιήθηκαν 7.202.579 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, σε σχέση με 6.016.478 το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,7%.

Από το σύνολο των επισκέψεων που έγιναν το 2021, 951.872 (ποσοστό 13,2%) έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ και 6.250.707 (ποσοστό 86,8%) σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 16,3% και 83,7%.

Όσον αφορά στον πάροχο ιατρικής φροντίδας, από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε προσωπικούς ιατρούς, ποσοστό 14,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 85,7% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 16,8% και 83,2%.

Από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε ειδικούς ιατρούς, ποσοστό 12,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 87,7% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 15,9% και 84,1%.

Πηγή:Cystat

--

Health and hospital statistics 2021

During 2021, 89.357 discharges were issued to in-patients, i.e., to patients who stayed at the hospital for at least one night. Of the total number of in-patient discharges, a percentage of 46,0% referred to the hospitals of the State Health Service Organisation (SHSO), whereas the remaining 54,0% referred to the private hospitals contracted with the GHS.

The highest share of discharges among in-patients was issued from the speciality of Obstetrics and Gynaecology with 15,7%, followed by the specialities of General Surgery with 14,9%, Pathology with 12,1%, Cardiology with 11,4% and Orthopaedics with 9,1%. The term speciality refers to the speciality of the physician who submitted the claim for the incident. It should be stated that for each discharge it is possible to submit only one claim exclusively from the physician to whom the incident has been assigned, regardless of whether during the hospitalization the patient also received health care services from physicians of other specialities.

According to the diagnosis at discharge, the diseases of the respiratory system and diseases of the circulatory system recorded the same percentage of 12,7%, followed by neoplasms with 11,7%, the diseases of the digestive system with 11,1%, pregnancy, childbirth and the puerperium with 10,5%, the diseases of the genitourinary system with 9,4% and injury, poisoning and certain other consequences of external causes with 9,2%.

Day-care patient discharges from Hospitals contracted with the General Healthcare System (GHS) During 2021, 231.109 discharges were issued to day-care patients, namely to patients admitted in a hospital, received a planned medical care and were discharged at the same day. Of the discharges issued to day-care patients, a percentage of 62,7% referred to SHSO hospitals, whereas the remaining percentage of 37,3% referred to private hospitals contracted with the GHS.

As regards the discharges by the physician’s speciality, the speciality of Nephrology recorded the highest percentage of 50,1%, followed by Pathological Oncology with 14,5% and Haematology with 7,5%.

Out-patient Attendances

During 2021 a total of 7.202.579 out-patient attendances were recorded compared to 6.016.478 in 2020, recording an increase of 19,7%.

Of the total number of out-patient attendances, 951.872 (percentage of 13,2%) were performed at the out-patient departments of SHSO hospitals and health centres, whereas 6.250.707 (percentage of 86,8%) were performed to physicians of the private sector contracted with the GHS. For 2020 the respective figures were 16,3% and 83,7%.

As regards the type of health care provider, of the out-patient attendances to personal doctors, a percentage of 14,3% was performed at SHSO hospitals and health centres, whereas the remaining percentage of 85,7% was performed to physicians of the private sector contracted with the GHS. The respective figures for 2020 were 16,8% and 83,2%.

Of the out-patient attendances to special doctors, a percentage of 12,3% was performed at SHSO hospitals and health centres, whereas the remaining percentage of 87,7% was performed to physicians of the private sector contracted with the GHS. The respective figures for 2020 were 15,9% and 84,1%.

Deaths by Cause of Death

In 2021, 7.326 deaths have been recorded, including all deaths of residents, as well as non-residents dying in Cyprus. A percentage of 53,1% of total deaths (3.889 deaths) referred to men, whereas 46,9% (3.437 deaths) referred to women. The main causes of death were diseases of the circulatory system (25,4%), neoplasms (22,6%), endocrine, nutritional and metabolic diseases and as well as COVID-19 (8,5% respectively) and diseases of the respiratory system (7,2%). Other causes of death follow with lower frequencies.

Source:Cystat

Εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων: Ιανουάριος - Αύγουστος 2023

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την έκδοση της έκθεσης "Εγγραφές Μηχανοκίνητων Οχημάτων" που καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Κατά τον Αύγουστο 2023, οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων έφτασαν τις 3.211, σημειώνοντας αύξηση 29,3% σε σχέση με 2.484 τον Αύγουστο 2022. Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν κατά 28,8% στις 2.599 από 2.018 τον Αύγουστο 2022.

Οι κυριότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν στις εγγραφές οχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

(α) Ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων αυξήθηκε κατά 28,1% την περίοδο ΙανουαρίουΑυγούστου 2023 και έφτασε τις 29.673, σε σύγκριση με 23.169 κατά την ίδια περίοδο του 2022.

(β) Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν κατά 28,9% και έφτασαν τις 23.777, σε σύγκριση με 18.445 την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Από το σύνολο των επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν, 9.964 ή 41,9% ήταν καινούρια και 13.813 ή 58,1% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα ενοικίασης ειδικότερα παρουσίασαν αύξηση 40,5% στα 4.405.

(γ) Οι εγγραφές λεωφορείων αυξήθηκαν στις 231 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, από 56 την ίδια περίοδο του 2022.

(δ) Οι εγγραφές των οχημάτων μεταφοράς φορτίου αυξήθηκαν στις 2.788 την περίοδο ΙανουαρίουΑυγούστου 2023, σε σύγκριση με 2.497 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 11,7%. Συγκεκριμένα, τα ελαφρά φορτηγά αυξήθηκαν κατά 8,4% στα 2.171, τα βαριά φορτηγά κατά 32,7% στα 345, οι ελκυστήρες δρόμου (ρυμουλκά) κατά 48,2% στους 83 και τα οχήματα ενοικίασης κατά 6,2% στα 189.

(ε) Οι εγγραφές μοτοποδηλάτων < 50κε αυξήθηκαν στις 206 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με 191 κατά την ίδια περίοδο του 2022.

(στ) Οι εγγραφές μοτοσικλετών > 50κε αυξήθηκαν κατά 33,2% στις 2.324 την περίοδο ΙανουαρίουΑυγούστου 2023, σε σύγκριση με 1.745 την ίδια περίοδο του 2022.

Πηγή:Cystat

--

Registration of motor vehicles: January - August 2023

The Statistical Service announces the publication of the report entitled "Registration of Motor Vehicles" for the period January-August 2023.

In August 2023, the total registrations of motor vehicles numbered 3.211, recording an increase of 29,3% compared to 2.484 in August 2022. Passenger saloon cars registered a rise of 28,8% to 2.599, from 2.018 in August 2022.

The main developments during the period January-August 2023 compared to the corresponding period of 2022 are summarised as follows:

(a) The total registrations of motor vehicles increased by 28,1% to 29.673 in January-August 2023, from 23.169 in January-August 2022.

(b) Passenger saloon cars increased to 23.777 from 18.445 in January-August 2022, recording a rise of 28,9%. Of the total passenger saloon cars, 9.964 or 41,9% were new and 13.813 or 58,1% were used cars. Rental cars in particular recorded a rise of 40,5% to 4.405.

(c) Motor coaches and buses registered in January-August 2023 increased to 231, from 56 in the same period of 2022.

(d) Goods conveyance vehicles increased by 11,7% to 2.788 in January-August 2023, compared to 2.497 in January-August 2022. In particular, light goods vehicles increased by 8,4% to 2.171, heavy goods vehicles by 32,7% to 345, road tractors (units of trailers) by 48,2% to 83 and rental vehicles by 6,2% to 189.

(e) Mopeds < 50cc registered in January-August 2023 increased to 206 compared to 191 in the corresponding period of the previous year. (f) Mechanised cycles > 50cc increased by 33,2% to 2.324 in January-August 2023, compared to 1.745 in the same period of 2022.

Source:Cystat

Στατιστικές εξωτερικού εμπορίου: Ιούνιος 2023 (τελικά στοιχεία) και Ιούλιος 2023 (προκαταρκτικά στοιχεία)

Oι συνολικές εισαγωγές αγαθών τον Ιούλιο 2023 ήταν €1.073,4 εκ. σε σύγκριση με €1.034,2 εκ. τον Ιούλιο 2022, καταγράφοντας αύξηση 3,8%. Οι εισαγωγές από άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ ήταν €664,8 εκ. και από τρίτες χώρες €408,7 εκ. σε σύγκριση με €604,1 εκ. και €430,0 εκ. αντίστοιχα τον Ιούλιο 2022. Οι εισαγωγές τον Ιούλιο 2023 περιλαμβάνουν τη μεταφορά οικονομικής ιδιοκτησίας κινητού εξοπλισμού μεταφορών, συνολικής αξίας €72,0 εκ. έναντι €103,1 εκ. τον Ιούλιο 2022.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών τον Ιούλιο 2023 ήταν €384,2 εκ. σε σύγκριση με €425,3 εκ. τον Ιούλιο 2022, σημειώνοντας μείωση 9,7%. Οι εξαγωγές προς άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ ήταν €88,1 εκ. και προς τρίτες χώρες €296,1 εκ., σε σύγκριση με €103,5 εκ. και €321,8 εκ. αντίστοιχα τον Ιούλιο 2022. Οι εξαγωγές τον Ιούλιο 2023 περιλαμβάνουν τη μεταφορά οικονομικής ιδιοκτησίας κινητού εξοπλισμού μεταφορών, συνολικής αξίας €61,6 εκ. έναντι €136,7 εκ. τον Ιούλιο 2022.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2023 ήταν €7.507,3 εκ. σε σύγκριση με €6.708,9 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 11,9%. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2023 ήταν €2.358,3 εκ. σε σύγκριση με €2.280,7 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 3,4%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν €5.149,1 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2023 σε σύγκριση με €4.428,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ιούνιος 2023, Τελικά Στοιχεία

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών ήταν €1.058,6 εκ. τον Ιούνιο 2023 σε σύγκριση με €1.204,0 εκ. τον Ιούνιο 2022, σημειώνοντας μείωση 12,1%.

Οι εξαγωγές εγχώρια παραγόμενων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, για τον Ιούνιο 2023 ήταν €160,5 εκ. σε σύγκριση με €138,2 εκ. τον Ιούνιο 2022, καταγράφοντας αύξηση 16,1%. Η αξία των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για τον Ιούνιο 2023 ανήλθε σε €152,6 εκ. σε σύγκριση με €128,4 εκ. τον Ιούνιο 2022, ενώ η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων για τον Ιούνιο 2023 ανήλθε στα €6,4 εκ. έναντι €8,6 εκ. τον Ιούνιο 2022.

Οι εξαγωγές ξένων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, για τον Ιούνιο 2023 ήταν €161,0 εκ. σε σύγκριση με €155,5 εκ. τον Ιούνιο 2022, σημειώνοντας αύξηση 3,5%.

Περισσότερα στοιχεία δημοσιεύονται στο μηνιαίο δημοσίευμα ‘Στατιστικές Ενδοενωσιακού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία) - Ιούνιος 2023’ καθώς και στη βάση δεδομένων CYSTATDB, κάτω από το υπόθεμα Εξωτερικό Εμπόριο.

Πηγή:Cystat

--

Foreign trade statistics: June 2023 (final data) and July 2023 (provisional data)

Total imports of goods in July 2023 were €1.073,4 mn as compared to €1.034,2 mn in July 2022, recording an increase of 3,8%. Imports from other EU Member States were €664,8 mn and from third countries €408,7 mn, compared to €604,1 mn and €430,0 mn respectively in July 2022. Imports in July 2023 include the transfer of economic ownership of mobile transport equipment, with total value of €72,0 mn as compared to €103,1 mn in July 2022.

Total exports of goods in July 2023 were €384,2 mn as compared to €425,3 mn in July 2022, recording a decrease of 9,7%. Exports to other EU Member States were €88,1 mn and to third countries €296,1 mn, compared to €103,5 mn and €321,8 mn respectively in July 2022. Exports in July 2023 include the transfer of economic ownership of mobile transport equipment, with total value of €61,6 mn as compared to €136,7 mn in July 2022.

Total imports of goods in January–July 2023 amounted to €7.507,3 mn as compared to €6.708,9 mn in January–July 2022, recording an increase of 11,9%. Total exports of goods in January–July 2023 were €2.358,3 mn compared to €2.280,7 mn in January–July 2022, registering an increase of 3,4%. The trade deficit was €5.149,1 mn in January–July 2023 compared to €4.428,2 mn in the corresponding period of 2022.

June 2023, final data

Total imports of goods amounted to €1.058,6 mn in June 2023 as compared to €1.204,0 mn in June 2022, recording a decrease of 12,1%.

Exports of domestically produced products, including stores and provisions, in June 2023 were €160,5 mn as compared to €138,2 mn in June 2022, recording an increase of 16,1%. Domestic exports of industrial products in June 2023 were €152,6 mn compared to €128,4 mn in June 2022, whilst domestic exports of agricultural products in June 2023 were €6,4 mn compared to €8,6 mn in June 2022.

Exports of foreign products, including stores and provisions, in June 2023 were €161,0 mn as compared to €155,5 mn in June 2022, recording an increase of 3,5%.

More data are published in the monthly publication ‘Intra – Extra EU Trade Statistics (Summarised Data) – June 2023’ and in the online database CYSTAT-DB, under the subtheme External Trade.

Source:Cystat

Απασχόληση Κυβέρνησης ανά κατηγορία: Αύγουστος 2023

Η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2023 μειώθηκε κατά 510 άτομα (-1,0%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και έφτασε τα 51.960 άτομα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεταφορά Ωρομίσθιου Προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνεται στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα, από τον Ιανουάριο του 2023. Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 715 άτομα (-2,8%), από 25.865 σε 25.150 άτομα. Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 1.762 άτομα (9,7%) φθάνοντας τα 19.882 σε σχέση με 18.120 άτομα τον Αύγουστο του 2022.

Μείωση παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες του μόνιμου προσωπικού, ενώ σε όλες τις κατηγορίες του έκτακτου προσωπικού παρατηρείται αύξηση. Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στο μόνιμο προσωπικό της Δημόσιας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (-2,8%) και η μεγαλύτερη αύξηση στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (αύξηση 13,5%). Το Ωρομίσθιο Προσωπικό παρουσιάζει μείωση (-18,4%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρείται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (μείωση κατά 9,9%). Η απασχόληση στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού παρέμειναν πολύ κοντά στα επίπεδα του Ιουλίου, 2023.

Πηγή:Cystat

--

Government employment by category: Αugust 2023

In August 2023 total government employment decreased by 510 persons (-1,0%) in comparison to the corresponding month of 2022 and reached 51.960 persons. This decrease is mainly attributed to the transfer of Hourly Paid Workers from the Ministry of Health to the State Health Services Organisation, which is included in the Broad Public Sector, as from January 2023. Permanent staff decreased by 715 persons (-2,8%), from 25.865 to 25.150 persons. Casual staff increased by 1.762 persons (9,7%) and reached 19.882 persons compared to 18.120 persons in August 2022.

A decrease is observed in all permanent personnel categories, whereas an increase is observed in all casual personnel categories. The highest decrease is observed in permanent Civil and Educational Service staff (-2,8%) and the highest increase in casual Educational Service staff (13,5%). A decrease is observed in Hourly Paid Workers (-18,4%).

Compared to July 2023, the main change in employment is observed in casual Educational Service staff (decrease of 9,9%). Employment levels in all other personnel categories remained stable in comparison to July 2023.

Source:Cystat

Απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα: 2ο Τρίμηνο 2023

Το σύνολο των εργαζομένων στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα το 2ο τρίμηνο του 2023 ήταν 73.326. Στη Γενική Κυβέρνηση η απασχόληση ανήλθε στα 67.515 άτομα και στις Εταιρείες και Επιχειρήσεις που είναι ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση στα 5.811

Στη Γενική Κυβέρνηση, που αποτελείται από την Κυβέρνηση, τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και τις Τοπικές Αρχές, η απασχόληση ανήλθε στα 52.373, 10.625 και 4.517 άτομα αντίστοιχα.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα αυξήθηκε κατά 894 άτομα (1,2%). Η απασχόληση στην Κεντρική Κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 629 άτομα (1,0%), στις Τοπικές Αρχές κατά 99 άτομα (2,2%) και στις Εταιρείες και Επιχειρήσεις Ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση κατά 166 άτομα (2,9%). Η απασχόληση στους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) παρουσιάζει αύξηση 22,4%, η οποία οφείλεται στην μεταφορά Ωρομίσθιου Προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας (Κυβέρνηση) στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΜΚΟ), από τον Ιανουάριο του 2023.

Συγκριτικά με το 1ο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα αυξήθηκε κατά 596 άτομα (0,8%). Αύξηση απασχόλησης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Κυβέρνηση κατά 380 άτομα (0,6%) και στις Τοπικές Αρχές κατά 218 άτομα (5,1%), ενώ στις Εταιρείες και Επιχειρήσεις Ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση η απασχόληση παρέμεινε σταθερή.

Πηγή:Cystat

--

Employment in the broad public sector: 2nd Quarter 2023

Total employment in the Broad Public Sector in the 2nd quarter of 2023 reached 73.326 persons. The employment in General Government was 67.515 and in the Publicly Owned Enterprises and Companies 5.811 persons.

In General Government, which consists of the Government, Non-Profit Organizations and Local Authorities, total employment reached 52.373, 10.625 and 4.517 persons respectively.

The employment in the Broad Public Sector increased by 894 persons (1,2%) compared to the same quarter of 2022. The employment in Central Government increased by 629 persons (1,0%), in Local Authorities by 99 persons (2,2,%) and in Publicly Owned Enterprises and Companies by 166 persons (2,9%). The employment in Non-profit Organizations (NPOs) increased by 22,4%, which is attributed to the transfer of Hourly Paid Workers from the Ministry of Health (Government) to the State Health Services Organisation (NPO), as from January 2023.

Compared to the 1st quarter of 2023, the employment in the Broad Public Sector increased by 596 persons (0,8%). Employment increased in Central Government by 380 persons (0,6%) and in Local Authorities by 218 persons (5,1%), whereas in Publicly Owned Enterprises and Companies it remained stable.

Source:Cystat

Κενές θέσεις εργασίας: 2ο Τρίμηνο 2023

O αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας το 2 ο τρίμηνο του 2023 ανήλθε στις 13.027, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.914 θέσεις (17,2%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους που ήταν 11.113. Σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση 699 θέσεων (5,7%).

Το ποσοστό των κενών θέσεων ως προς το σύνολο των υπαλλήλων και των κενών θέσεων κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 ήταν 2,9%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 2,8% και 2,7% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων το 2ο τρίμηνο του 2023 παρατηρούνται στους Τομείς των Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (7,3%), Μεταφοράς και Αποθήκευσης (4,5%) και Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (4,1%).

Πηγή:Cystat

--

Job vacancies: 2nd quarter 2023

The number of job vacancies in the 2nd quarter of 2023 reached 13.027, recording an increase of 1.914 vacancies (17,2%) compared to the same quarter of the previous year where the number was 11.113. Compared to the 1st quarter of 2023 the number of job vacancies increased by 699 (5,7%).

The job vacancy rate in the 2nd quarter of 2023 was 2,9%, while the job vacancy rate in the previous quarter and the 2nd quarter of 2022 was 2,8% and 2,7% respectively. The largest job vacancy rates in the 2nd quarter of 2023 were observed in the Sectors of Accommodation and Food Service Activities (7,3%), Transportation and Storage (4,5%) and Electricity, Gas, Steam and Air Conditioning Supply (4,1%).

Source:Cystat

Connect with us

Connect with us

Stay up to date with what matters to you

Gain access to personalized content based on your interests by signing up today