Puls ekonomije 2017

Puls ekonomije 2017

Istraživanje kompanije KPMG pokazalo da menadžeri u Srbiji u 2018. godini očekuju povećanje zarada

1000
Maja Amidžić

Marketing Manager

KPMG in Serbia

Email
Stav menadzera o zaradama u Srbiji u 2018. godini

Menadžeri u Srbiji ove godine očekuju povećanje zarada u svojim kompanijama, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Za razliku od javnog sektora, u kojem je na snazi zabrana zapošljavanja, oko 40 odsto direktora privatnih kompanija očekuje i povećanje broja zaposlenih, od kojih polovina smatra da će povećati broj radnika za pet do deset odsto.

U 44 odsto kompanija kažu da ove godine neće biti novih radnih mesta, a svega 16 odsto smatra da će doći do smanjenja broja zaposlenih. Da će broj zaposlenih rasti i u naredne tri godine procenjuje više od polovine direktora (52%), dok četvrtina očekuje određeno smanjenje broja zaposlenih u tom periodu.

Sudeći prema istraživanju, rast zarada u javnom sektoru od pet i deset odsto u ovoj godini, pratiće i rast zarada u privatnom sektoru. Čak 68 odsto ispitanih menadžera, od kojih je većina na pozicijama finansijskih direktora, očekuje povećanje zarada zaposlenih u svojim kompanijama u ovoj godini. Samo četiri odsto smatra da će zarade biti smanjene, a četvrtina očekuje da će zarade ostati iste.

Isti trend je i u regionu gde povećanje zarada zaposlenih očekuje 80% direktora, posebno čeških (92%), bugarskih (88%) i slovačkih firmi (86%). U odnosu na očekivanja da li će BDP države biti povećan ili smanjen u 2018. godini, ispitani menadžeri u Srbiji su optimisti u proceni ekonomske situacije.

Njih 47 odsto očekuje donekle bolju situaciju, a devet odsto značajno unapređenje, dok 38 odsto ne očekuje promene, a svega šest odsto očekuje pogoršanje. U proceni ekonomske situacije veoma optimistični su i Bugari (65%) i Slovenci (63%). Na drugom polu su menadžeri čeških kompanija čiji optimizam je nastavio da se smanjuje od 2015, kada je bio 66 odsto, na 29 odsto u 2017. godini.

Istraživanje KPMG-a, u kojem su učestvovali poslovni lideri iz Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Makedonije, Slovačke i Slovenije, sprovedeno je u novembru 2017. godine. Na pitanja je odgovoralo 667 osoba, od kojih 82 odsto pripada izvršnom menadžmentu, a 23 odsto su vlasnici kompanija.

Stav menadzera o broju zaposlenih u Srbiji u naredne tri godine

© 2024 KPMG d.o.o. Beograd, a Serbian limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us