En global hub med fokus på udvikling og anvendelse af kvanteteknologi bliver placeret i KPMG Danmark. Den nyligt navngivne "Quantum Hub" er lanceret af KPMG Global, der har udnævnt KPMG Danmark til at være ny leder indenfor kvanteteknologi, da den danske del af firmaet i lang tid har været pioner på området. Den nye hub samarbejder med førende danske universiteter og forskningsinstitutioner.

Hubbens fokus er på anvendt kvanteteknologi og ny viden inden for de tre hovedområder i det, som kaldes 'den anden kvanterevolution'. Mere præcist drejer det sig om ultrapræcise målinger ved hjælp af kvantesensorer, kvantecomputeres hastighed og forbedringer af cybersikkerhed ved hjælp af kvantekryptografi.

”Det giver perfekt mening at placere den nye kvantehub i Danmark, da danske universiteter og virksomheder længe har været pionerer på området, siden Niels Bohr præsenterede sin teori om kvantemekanik. På grund af en lang tradition inden for uddannelse i kvantefysik har Danmark en stor kompetencepool, og hos KPMG Danmark er vi ekstremt stolte over at tage dette vigtige næste skridt for at bygge videre på Danmarks kvantetradition,” siger KPMG's senior manager og ph.d. i kvantematematik Troels Steenstrup Jensen, der er ny leder af Quantum Hub.

Selvom kvantecomputere stadig ikke er bredt anvendelige for alle virksomheder, har nogle områder inden for kvanteteknologi modnet meget i de senere år. Et sådant område er eksempelvis 'quantum key distribution' (QKD), som muliggør sikker datakommunikation, der ikke kan hackes – ikke engang af kvantecomputere.

Et andet aspekt af kvanteteknologien, der har været tilgængeligt i nogen tid, er området kendt som 'kvante-annealing'. Her bruges kvanteeffekter til dramatisk at fremskynde en bestemt type af optimeringsproblemer ved hjælp af specielle kvante-chips designet til formålet.

Den nye kvantehub samarbejder i øjeblikket med et dansk forskningsuniversitet om at anvende 'kvante-annealing' i algoritmer, som kan anvendes inden for handel og risikostyring.