• 1000

Ministarstvo finansija Srbije donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju (Pravilnik), koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 65/2024 od 2. avgusta 2024. godine.

Izmene se primenjuju od 1. septembra 2024. godine, osim odredaba koje se odnose na elektronsko evidentiranje prethodnog PDV koje se primenjuju za poreske periode koji počinju od 1. septembra 2024. godine.

Najznačajnije novine su prikazane u nastavku.

Opredeljivanje statusa subjekta i određivanje poreskog perioda

Predviđeno je da u Sistemu elektronskih faktura (SEF) korisnik može da opredeli status subjekta u pogledu toga da li je subjekt obveznik PDV ili nije obveznik PDV.

S tim u vezi, subjekt koji je obveznik PDV na SEF-u opredeljuje poreski period za koji podnosi poresku prijavu PDV, odabirom kalendarskog meseca ili kalendarskog tromesečja.

Poreske kategorije

Izmenama Pravilnika predviđene su nove poreske kategorije:

1) S20 – standardno obračunavanje PDV po stopi od 20%;
2) S10 – standardno obračunavanje PDV po stopi od 10%;
3) AE20 – Obrnuto obračunavanje PDV po stopi od 20%;
4) AE10 – Obrnuto obračunavanje PDV po stopi od 10%.

Predmetnim izmenama suštinski su zamenjene dosadašnje poreske kategorije S (standardno obračunavanje PDV) i AE (obrnuto obračunavanje PDV) i razdvojene po poreskim stopama.

Posebne fakture za promet građevinskih objekata

Propisano je da se u elektronskoj fakturi (e-faktura) koja se izdaje za promet objekata, ekonomski deljivih celina u okviru tih objekata i vlasničkih udela na tim dobrima (građevinski objekti) ne mogu iskazati podaci o drugim transakcijama.

Pravilo se primenjuje nezavisno od toga da li postoji obaveza obračunavanja PDV, stope PDV, te da li je poreski dužnik isporučilac ili primalac dobara u skladu sa Zakonom o PDV.

Elektronsko evidentiranje prethodnog poreza

Elektronsko evidentiranje prethodnog poreza vrši se zbirno, za poreski period, ručnim ili automatskim unosom određenih podataka u interfejs SEF-a.

Predviđeno je da se podaci koji se odnose na nabavku dobara i usluga od obveznika PDV – poreskog dužnika, evidentiraju zbirno po vrstama računa i to:
1) Elektronskim fakturama;
2) Fiskalnim računima;
3) Drugim računima.

S druge strane, podaci koji se odnose na nabavku dobara i usluga od stranog lica, odnosno obveznika PDV, po osnovu koje je primalac poreski dužnik, evidentiraju se zbirno iz pojedinačnih evidencija PDV sačinjenih na osnovu internih računa i to:

1) Internih računa – strano lice;
2) Internih računa – obveznik PDV.

Podaci se iskazuju u dinarima, sa najviše dve decimale.

Podaci sadržani u evidenciji prethodnog PDV

Evidencija prethodnog PDV sadrži podatke o:

1) Broju evidencije prethodnog PDV, statusu i datumu evidentiranja;
2) Godini, poreskom periodu (mesec ili tromesečje) i periodu (konkretan mesec ili tromesečje);
3) Nabavkama dobara i usluga u Srbiji od obveznika PDV – promet za koji je poreski dužnik isporučilac dobara, odnosno pružalac usluga;
4) Nabavkama dobara i usluga u Srbiji od obveznika PDV – promet za koji je poreski dužnik primalac dobara, odnosno usluga;
5) PDV plaćenom za uvoz/dopremanje dobara stavljenih u slobodan promet u skladu sa carinskim propisima;
6) PDV nadoknadi plaćenoj poljoprivredniku, uključujući povećanje;
7) Ispravkama odbitka prethodnog poreza.

Pravilnikom je bliže određeno na šta se navedeni podaci odnose.

Automatski unos podataka

Automatski unos podataka vrši se po isteku poreskog perioda za koji se vrši elektronsko evidentiranje prethodnog poreza (od 1. zaključno sa 10. danom u kalendarskom mesecu koji sledi tom poreskom periodu), sa stanjem na dan koji prethodi danu automatskog unosa.

Podaci koji se automatski unose odnose se na:

1) Nabavke dobara i usluga u Srbiji od obveznika PDV – promet za koji je poreski dužnik isporučilac dobara/pružalac usluga;
2) Nabavke dobara i usluga u Srbiji – promet za koji je poreski dužnik primalac dobara;
3) PDV plaćen za uvoz/dopremanje dobara stavljenih u slobodan promet u skladu sa carinskim propisima.

Automatski unos podataka iz e-faktura vrši se nezavisno od toga da li je e-faktura prihvaćena, stornirana i dr, dok se iz pojedinačnih evidencija unos vrši iz evidencija sa statusom evidentirano.

Ukoliko je e-faktura izdata u periodu od 10. dana kalendarskog meseca koji sledi poreskom periodu u kome je poreska obaveza nastala, do isteka roka za predaju PDV prijave za taj poreski period, ili je došlo do druge promene koja ima uticaj na elektronsko evidentiranje prethodnog PDV, obveznik PDV je u obavezi da koriguje evidenciju prethodnog PDV.

Korekcija se vrši u roku za podnošenje PDV prijave za poreski period u kom je došlo do promene koja ima uticaj na elektronsko evidentiranje prethodnog PDV.

Rok za elektronsko evidentiranje obračuna PDV i prethodnog PDV

Precizirano je da rok za elektronsko evidentiranje obračuna PDV, kao i rok za elektronsko evidentiranje prethodnog PDV, ističe 10. dana kalendarskog meseca koji sledi poreskom periodu za koji se vrši elektronsko evidentiranje obračuna PDV/prethodnog poreza.

Podsećamo, Zakonom o elektronskom fakturisanju predviđene su kazne u slučajevima neizvršenja elektronskog evidentiranja PDV u skladu sa zakonom.
Otpremnica kao prilog uz e-fakturu

Predviđeno je da se kao prilog e-fakturi mogu priložiti i otpremnice i prevozna dokumenta.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna podrška naših poreskih stručnjaka, slobodno nam se obratite na tax@kpmg.rs

KPMG će nastaviti da prati i izveštava o dešavanjima u ovoj kompleksnoj oblasti, kao i o njihovom mogućem uticaju na obaveze i poslovanje privrednih subjekata.

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Milutina Milankovića 1J
11 070 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs