• 1000

Ministar finansija Republike Srbije je doneo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost (Pravilnik), koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 127/2021 od 24. decembra 2021. godine.

Pravilnik je stupio na snagu 25. decembra 2021. godine.

Izmene Pravilnika su usmerene na usklađivanje pravila o izdavanju i sadržini PDV računa sa novim propisima o elektronskom fakturisanju i propisima o fiskalizaciji.

Najznačajnije novine su prikazane u nastavku.

Usklađivanja sa propisima o elektronskom fakturisanju

U cilju usklađivanja sa propisima o elektronskom fakturisanju propisane su sledeće novine:

  • Ukoliko se PDV račun izdaje kroz sistem elektronskih faktura, isti ne mora da sadrži podatak o mestu izdavanja računa.
  • Datum uplate avansa je propisan kao novi obavezni element avansnog računa.

Usklađivanje sa propisima o fiskalizaciji

Kao značajna novina, propisano je da se fiskalni račun koji izdaje obveznik PDV koji evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja u skladu sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija, smatra računom u smislu Zakona o PDV.

Kako bi se omogućila adekvatna primena ovog novog pravila propisano je da fiskalni račun koji se izdaje u skladu sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija, a koji sadrži podatak o PIB-u primaoca fiskalnog računa, ne mora da sadrži ostale podatke propisane Zakonom o PDV i Pravilnikom, koji nisu obavezni u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija.

Takođe je propisano da ako je za promet, za koji se izdaje fiskalni račun u skladu sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija, izvršeno avansno plaćanje taj fiskalni račun ne smatra se PDV računom u smislu Zakona o PDV u delu koji se odnosi na plaćeni avans.

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Milutina Milankovića 1J
11 070 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs