Usvojene su izmene i dopune Zakona o akcizama

Usvojene su izmene i dopune Zakona o akcizama

Zakon je stupio na snagu 5. juna 2021. godine.

1000
Tax

Narodna skupština Republike Srbije je na sednici održanoj 27. maja 2021. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama (Zakon). Zakon je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije br. 53 dana 28. maja 2021. godine.

Zakon je stupio na snagu 5. juna 2021. godine.

Značajnije izmene su prikazane u nastavku.

Izmena akcize na jaka alkoholna pića

Za razliku od ranije odredbe gde se akciza plaćala po litri alkoholnog pića u zakonski propisanim iznosima (a koji je bio različit u zavisnosti od vrste alkoholnog pića), Zakon definiše plaćanje akcize na jaka alkoholna pića u iznosu od 46.250 RSD na osnovicu koju čini jedan hektolitar čistog alkohola, meren na temperaturi od 20°C.

Akciza se obračunava tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu.

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Milutina Milankovića 1J
11 000 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs

© 2024 KPMG d.o.o. Beograd, a Serbian limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us