Usvojena Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima zbog COVID-19

Usvojena Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim da

Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 (Uredba).

1000

Uredba je objavljena u Službenom glasniku RS br. 54 od 10. aprila 2020. godine i stupa na snagu istog dana.

Postupak i način odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa, kao i obrazac koji će velika pravna lica dostavljati radi isplate bespovratnih sredstava biće propisani pravilnikom Ministarstva finansija.

Razvrstavanje privrednih subjekata na mikro, mala, srednja i velika za potrebe primene ove uredbe vrši se na osnovu finansijskih izveštaja za 2018. godinu. Lica osnovana tokom 2019. i 2020. godine smatraju se malim pravnim licima.

Lica koja se opredele za korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ne mogu isplaćivati dividende do kraja 2020. godine.

U priloženom PDF-u dajemo pregled mera i pitanja na koja treba obratiti posebnu pažnju.

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs
 

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Kraljice Natalije 11
11 000 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs

texture

© 2024 KPMG d.o.o. Beograd, a Serbian limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us