Dopuna Uredbe o paketu fiskalnih pogodnosti zbog COVID-19

Dopuna Uredbe o paketu fiskalnih pogodnosti zbog COVID-

Dopune su stupile na snagu 24. aprila 2020. godine.

1000

U Službenom glasniku Republike Srbije broj 60/2020 od 24. aprila 2020. godine, Vlada Republike Srbije je objavila Uredbu o dopunama Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 (Dopune).


Dopune koje se odnose na preduzetnike, mikro, mala i srednja lica

Pri obračunu broja zaposlenih za koje se ostvaruje pravo na direktna davanja, broj zaposlenih za koje se podnosi prijava se umanjuje za zaposlene kojima je prestao radni odnos na sledeći način:
1) za drugu isplatu (koja se vrši u junu 2020. godine na bazi broja zaposlenih iz aprila 2020. godine), oduzima se broj zaposlenih kojima je radni odnos prestao između 10. i 30. aprila 2020. godine,
2) za treću isplatu (koja se vrši u julu 2020. godine na bazi broja zaposlenih iz maja 2020. godine), oduzima se broj zaposlenih kojima je radni odnos prestao između 1. i 31. maja 2020. godine.

Dopune koje se odnose na velika pravna lica

Za potrebe direktnih davanja u iznosu od 50% minimalne zarade velikim pravnim licima, pri obračunu druge i treće isplate koje će se vršiti u junu i julu 2020. godine, kvalifikuju se samo zaposleni koji su na tzv. „prinudnom odmoru“ najmanje po 15 radnih dana u aprilu i u maju 2020. godine.

Dopune koje se odnose na sve korisnike fiskalnih pogodnosti

Sredstva primljena po osnovu direktnih davanja moraju se isplatiti zaposlenima najkasnije do 15. avgusta 2020. godine.

Zabrana isplate dividendi dodatno je precizirana kao zabrana svih vrsta isplata koje privredno društvo vrši vlasnicima po osnovu vlasništva nad akcijama/udelima u društvu.

Privredni subjekti koji su do 24. aprila 2020 brisani sa Spiska korisnika javnih sredstava imaju pravo na korišćenje propisanih fiskalnih pogodnosti.

Privredni subjekti koji izgube pravo na korišćenje pogodnosti dužni su da izvrše povraćaj sredstava sa obračunatom kamatom na namenski račun otvoren kod Uprave za trezor.

 

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs
 

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Kraljice Natalije 11
11 000 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs

flower

© 2024 KPMG d.o.o. Beograd, a Serbian limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us