Radne/boravišne dozvole i sloboda kretanja u vanrednom stanju

Radne/boravišne dozvole i sloboda kretanja u vanrednom

U nastavku su prikazane neke od najvažnijih mera koje su do sada preduzete:

1000
Vlada Srbije je 24. marta 2020. godine donela Odluku o statusu stranih državljana u Republici Srbiji za vreme vanrednog stanja (Odluka). Odlukom je definisano da strani državljani koji su na dan proglašenja vanrednog stanja 15. marta 2020. godine zakonito boravili u Srbiji, po bilo kom od osnova propisanih Zakonom o strancima (rad u Srbiji, spajanje porodice, itd), mogu zakonito ostati u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja, bez obaveze pokretanja postupka za dalje utvrđivanje njihovog statusa.
 
To znači da se neće pokretati prekršajni postupci zbog isteka boravišnih dozvola dok traje vanredno stanje.
 
Uprava za strance i Nacionalna služba za zapošljavanje, koje su nadležne za pribavljanje privremenog boravka i radnih dozvola, do daljnjeg ne rade.
 
  • Granični prelazi su zatvoreni za putnike, počev od 20. marta 2020. godine.
  • Teretni saobraćaj je dozvoljen i obavlja se nesmetano sa povremenim manjim zastojima na pojedinim graničnim prelazima.
  • Obustavljen je međunarodni vazdušni putnički saobraćaj, kao i međugradski autobuski i železnički saobraćaj u Srbiji, do daljnjeg. Takođe, obustavljen je i gradski javni prevoz (osim taksi službe i posebno uvedenih autobuskih linija).
  • Vlada je uvela mere zabrane kretanja, u cilju zaustavljanja širenja virusa korona. Zabrana se odnosi na sve građane od 17:00 časova do 05:00 časova ujutru. Niko ne sme biti na ulici, osim lica na dežurstvu (policija, vojska i sl.) ili zaposlenih sa posebnom dozvolom.
  • Škole, vrtići i fakulteti su zatvoreni.
  • Na snazi je zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima sa više od 5 ljudi.

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vesti možete posetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vesti

KPMG Poresko-pravno odeljenje

KPMG d.o.o. Beograd
Kraljice Natalije 11
11 000 Beograd, Srbija
T: +381 11 20 50 500
F: +381 11 20 50 550
tax@kpmg.rs

home.kpmg/rs

© 2024 KPMG d.o.o. Beograd, a Serbian limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us