• 1000

Skupština Crne Gore je 31. decembra 2021. godine usvojila niz izmjena iz oblasti poreskih propisa (program „Evropa sad“). 

Pregled najznačajnijih izmjena je dat u nastavku.

Zakon o porezu na dobit pravnih lica

I Progresivno oporezivanje dobiti

Uvodi se progresivno oporezivanje dobiti pravnih lica na sledeći način:
- Dobit do 100.000 eura se oporezuje po stopi od 9%;
- Dobit u rasponu od 100.000 eura do 1.500.000 eura se oporezuje po stopi od 12%;
- Dobit preko 1.500.000 eura se oporezuje po stopi od 15%.

Stopa poreza po odbitku se povećava na 15%.

II Transferne cijene

Uvodi se novi set pravila o transfernim cijenama. Navedena nova pravila uključuju novu definiciju povezanih lica, proširenu listu metoda koje se koriste za utvrđivanje cijene u skladu sa principom „van dohvata ruke” i dokumentovanje transakcija sa povezanim licima.

Pravila u vezi priznavanje rashoda kamate i oporezivanja prihoda od kamate od povezanih lica su se upodobila sa principom „van dohvata ruke“.

Dokumentovanje transakcija sa povezanim licima zavisi od klasifikacije (veličine) poreskog obveznika i obima transakcija sa povezanim licima. Nova pravila predviđaju sledeće:

- Veliki poreski obveznici dužni su da uz godišnju prijavu za porez na dobit dostave i dokumentaciju o transfernim cijenama;

- Ostali poreski obveznici (koji nemaju status velikog poreskog obveznika) dužni su da dokumentaciju o transfernim cijenama posjeduju prilikom podnošenja godišnje prijave za porez na dobit. Navedeni obveznici su dužni da dostave dokumentaciju o transfernim cijenama na zahtjev poreskog organa a u roku od 45 dana.

- Poreski obveznici koji nemaju status velikog poreskog obveznika mogu da posjeduju dokumentaciju u skraćenom obliku ukoliko transakcije sa povezanim licem ne prelaze vrijednost od 75.000 eura u godini za koju se podnosi godišnja prijava za porez na dobit.

Obveznici su u obavezi da do 30. juna tekuće godine pripreme i dostave (po potrebi) dokumentaciju o transfernim cijenama za prethodnu godinu.

Podzakonski akti za primjenu novih pravila o transfernim cijenama se očekuju u roku od godinu dana od početka primjene novih pravila.

III Ostale izmjene i dopune

- Uvode se posebna pravila za oporezivanje isplata kamata i autorskih naknada kao i isplatu dividende/udela u dobiti između povezanih društava iz država članica EU. Ova pravila će se primjenjivati od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

- Ukida se pravo na umanjenje poreske obaveze za 6%.

Navedene izmjene se primjenjuju od 1. januara 2022. godine (izuzev pravila za oporezivanje isplata kamata, autorskih naknada, dividendi i udjeli u dobiti između povezanih društava u državama članica EU).

Zakon o porezu na dodatu vrijednost

Opseg primjene snižene stope PDV-a od 7% se proširuje na usluge pripremanja i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Navedena izmjena stupa na snagu 8. januara 2022. godine.

KPMG stručnjaci vam stoje na raspolaganju za bilo kakvo razjašnjenje ili podršku. Slobodno nas kontaktirajte na tax@kpmg.rs

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vijesti možete posjetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vijesti

KPMG Poresko-pravno odjeljenje

KPMG d.o.o. Podgorica
Svetlane Kane Radević 3
81000 Podgorica
Crna Gora

Office: +382 20 201 480

tax@kpmg.rs

home.kpmg/me