Izmjene Zakona o PDV u Crnoj Gori

Izmjene Zakona o PDV u Crnoj Gori

Zakon je stupio na snagu 4. avgusta 2020. godine.

1000
PDV

Skupština Crne Gore je 30. jula 2020. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV (u nastavku: „Zakon“). Izmjene su objavljene u Službenom listu Crne Gore br. 80/2020 od 4. avgusta 2020.

Pregled najznačajnijih izmjena i početak primjene je dat u nastavku.

Elektronsko podnošenje PDV prijave i elektronski račun

  • Zakon propisuje podnošenje PDV prijava isključivo u elektronskom obliku (umjesto mogućnosti izbora između papirne forme i elektronskog formata).
    Navedena odredba će se primjenjivati nakon tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona (tj. od 5. novembra 2020. godine).
  • Zakon predviđa mogućnost izdavanja PDV računa u elektronskom obliku uz prethodnu saglasnost primaoca računa, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski dokument.

Izmjene o primjeni snižene stope PDV-a

  • Primjena snižene stope PDV-a od 7% (umjesto opšte stope od 21%) je proširena i primjenjuje se na sledeće usluge:
  • smještaj u turističkim apartmanima;
  • pripremanje i usluživanje hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju ketering usluge; (ova odredba se primjenjuje od 1. septembra 2021. godine);
    pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. (ova odredba se primjenjuje do 31. avgusta 2021. godine)

  • Ukinuta primjena snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice (u Sjevernom regionu), odnosno sa najmanje pet zvjezdica (u Središnjem i Primorskom regionu);

Izmjene o primjeni nulte stope PDV-a

  • Primjena nulte PDV stope (oslobođenja od PDV sa pravom na odbitak ulaznog PDV) je proširena na uvoz i isporuke:
  • proizvoda, odnosno usluga na osnovu zaključenog ugovora o donaciji sa državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima,
  • donacija u vidu medicinskih sredstava i zaštitne opreme državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemija zaraznih bolesti.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna podrška naših stručnjaka, slobodno nam se obratite na tax@kpmg.rs.

Za prethodna izdanja KPMG Poreskih vijesti možete posjetiti sledeću internet stranicu:

KPMG Poreske vijesti

 

KPMG Poresko-pravno odjeljenje

KPMG d.o.o. Podgorica
Svetlane Kane Radević
81000 Podgorica
Crna Gora

Office: +382-20-201-480

tax@kpmg.rs

home.kpmg/me

© 2024 KPMG d.o.o. Podgorica, a Montenegrin limited liability company and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.


For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://kpmg.com/governance.

Connect with us