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The Colombian Tax Authority Issues Doctrine on
Significant Economic Presence Rule Application

Brief Summary

Law 2277 of 2022 introduced to the Colombian System the Significant Economic Presence (“SEP”)
Rule, which represents a new nexus criterion for corporate income (“CIT”) tax liability in Colombia. The
SEP rule has effects as of January 1, 2024, and applies to non-resident companies engaged in the
sale of goods and/or the provision of qualified digital services to Colombian clients/users.

The Colombian Tax Authority (“CTA”) issued official doctrine / interpretation on the application of the
SEP Rule (i.e., Ruling No. 100208192- 890).

Detail/Facts

In Ruling No. 100208192-890, the CTA answered several questions raised by taxpayers regarding the
understanding and application of the SEP provisions set forth in the currently enforceable regulations,
namely the Colombian Tax Code (“CTC”) and the Unique Tax Decree (“UTD”). The following were the
issues addressed by the CTA:

1. A non a non-resident with SEP that registers during the year is required to include in his SEP
CIT the income obtained since January 1 of the year of registration.

At first hand it should be considered that a non-resident with SEP can comply with its obligations by
(i) registering with the CTA and filing a SEP CIT return through the form prescribed for such
purpose or, (ii) paying the tax through the withholding at the source as income tax.

If the non-resident choses the registration and return filing alternative, the non-resident shall report
in its SEP CIT return all the SEP related income obtained during the corresponding taxable year,
irrespective that they register during the course of the year.

The foregoing since pursuant to the provisions of article 1.6.1.5.7. of the UTD the CIT is an annual
tax which taxable period coincides with the calendar year (i.e., starts in January 1 and ends in
December 31).

2. When does the non-resident with SEP obligation to make the SEP CIT advance payments to
the CTAs starts?

Non-residents with SEP are subject to make advance payments as soon as they are registered in
the Unique Tax Registry (“‘RUT” by its acronym in Spanish) and within the bimonthly deadlines set
forth by law. For example, if a non-resident with SEP registers in the RUT on November 1, 2024,
the non-resident will be required to calculate the advance payment for the November-December
period and pay it in January 2025.

3. If the non-resident has been subject to WHT prior to its registration, can the non-resident
credit them in the calculation of the annual tax?

Yes, WHT suffered prior to the registration can be credited from the corresponding taxable year’s
SEP CIT annual liability.

4. If a non-resident with SEP decides to register with the CTA but opts for the alternative of
complying via WHT applied by his users/clients, is the non-resident required to make the
bimonthly advance payments?
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No, if a non-resident with Colombian SEP choses to comply with its CIT SEP obligations by
accepting the application of WHT by his clients/users, then the non-resident will not be required to
make bimonthly advance payment irrespective that he chooses to register in the RUT.

5. When should non-residents with Colombian SEP recognize the SEP related income?

This depends on whether the non-resident is required to keep accounting books. If affirmative he
shall recognize the income based on the accrual principle, conversely if the non-resident is not
required to keep accounting books, he shall recognize the SEP related income when payment is
received.

6. How should cancelled, annulled or rescinded transactions be treated for Colombian SEP
purposes?

Pursuant to the provisions of article 26 of the CTC the taxable income is represented in the income
susceptible of producing a net increase of the equity of the taxpayer.

At its turn article 20-3 of the CTC establishes than non-residents with SEP are liable to SEP CIT
upon the SEP related gross income originated form the sale/provision of goods/services to
Colombian clients/users.

Consequently, the CTA interprets that the corresponding “gross income” are represented in all the
ordinary and extraordinary income realized in the taxable year that is susceptible to increase the
equity when recognized.

In that train of thought, in the case of cancelation, annulment or rescission of operations the
taxpayer shall assess if the income has been actually realized and therefore if it can increase its
equity. If the taxpayer concludes that the income has not been realized, then it shall not be
included in the SEP CIT calculation.

Continue the conversation

The Latin America Markets, Tax Group and KPMG in Colombia have developed planning opportunities
and would welcome the opportunity to continue the conversation with you.
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