Ρυθμός ανάπτυξης Α.Ε.Π. 4ο τρίμηνο 2021 (Προκαταρκτική Εκτίμηση)

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 6,0%.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταποίηση",  "Μεταφορές, Αποθήκευση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο”, “Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων ", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".

Πηγή:Cystat

Cyprus Digital Nomad Visa

Το "Cyprus Digital Nomad Visa" είναι ένα Σχέδιο που στοχεύει στην προσέλκυση υπηκόων από χώρες εκτός ΕΕ και εκτός ΕΟΧ και τους επιτρέπει να διαμένουν στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες τους παρέχονται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής για εταιρείες ή πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της Κύπρου ως κέντρου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων θα συμβάλει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η εισαγωγή του σχεδίου "Cyprus Digital Nomad Visa" αποτελεί δράση της Στρατηγικής Προσέλκυσης Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν

Υπήκοος χώρας εκτός ΕΕ και εκτός ΕΟΧ ο οποίος:

 • Μπορεί να εκτελέσει την εργασία του εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογιών πληροφορικής.
 • Είναι μισθωτός σε δική του ή άλλη εταιρεία εγκατεστημένη στο εξωτερικό, για την οποία μπορεί να παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως, ή είναι αυτοτελώς εργαζόμενος παρέχοντας υπηρεσίες εξ αποστάσεως σε πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.
 • Μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει σταθερούς και επαρκείς μηνιαίους πόρους διαβίωσης ύψους τουλάχιστον €3500, όπως προκύπτουν μετά την αποκοπή εισφορών και φόρων.

Ποια ωφελήματα προκύπτουν

Τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται άδεια προσωρινής διαμονής Ψηφιακού Νομά, επωφελούνται των πιο κάτω:

 • Δικαίωμα διαμονής στη Δημοκρατία για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.
 • Δικαίωμα διαμονής στη Δημοκρατία για τα μέλη της οικογένειας τους, για περίοδο ίση με αυτή του συντηρούντα, χωρίς ωστόσο το δικαίωμα μισθωτής εργασίας ή άλλης μορφής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
 • Εάν διαμένουν στη Δημοκρατία για μια ή περισσότερες περιόδους που στο σύνολο τους υπερβαίνουν τις 183 ημέρες εντός του ίδιου φορολογικού έτους, τότε θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου νοουμένου δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σε οποιονδήποτε άλλο Κράτος.

Μέλη οικογένειας

 • Τα μέλη οικογένειας των Ψηφιακών Νομάδων μπορούν να διαμείνουν στη Δημοκρατία για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως o Ψηφιακός Νομάς, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση ή σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο.
 • Τα μέλη οικογένειας περιλαμβάνουν συζύγους/ συμβίους στο πλαίσιο πολιτικής συμβίωσης και ανήλικα τέκνα.

Πηγή:ΥΠΕΣ

Σχέδια χορηγιών €158 εκατ. ετοιμάζει το ΥΕΕΒ για το 2022

Στις 24 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις το Σχέδιο Χορηγιών για τη δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο χορηγιών που προκηρύσσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) για το 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και μετάβαση σε μία πράσινη, κυκλική και ψηφιακή οικονομία.

Τα σχέδια τα οποία θα προκηρυχθούν φέτος για τις επιχειρήσεις είναι:

 • Σχέδιο στήριξης του τομέα μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, 24 Φεβρουαρίου 2022, €25 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάρτιος 2022, €40 εκατ.
 • Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάιος 2022, €10 - €20 εκατ.
 • Ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων μεταποιητικού τομέα, Ιούλιος 2022, ύψους €7 εκατ.
 • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Σεπτέμβριος 2022, €5 εκατ.
 • Ενίσχυση κυκλικής οικονομίας, τέλη 2022, €13,3 εκατ.

Τα σχέδια που προωθεί το ΥΕΕΒ για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιών και τοπικών αρχών είναι:

 • Αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά. Ήδη τρέχει από Δεκέμβριο 2021, μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν πέραν των 3.150 αιτήσεων, €5 εκατ.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, Απρίλιο – Μάιο 2022 , €7,3 εκατ. Θα περιλαμβάνει και virtual net metering.
 • Εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €450 χιλ.
 • Φωτοβολταϊκό σύστημα για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €1,5 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, 2ο εξάμηνο 2022, €35 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών και φορέων ευρύτερου δημοσίου, Μάρτιος 2022, €9 εκατ.

Πηγή:Υπουργείο Εμπoρίου

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου για τα περιοριστικά μέτρα

Σε συνεδρία του στις 15 Φεβρουαρίου 2022, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

(α) Από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass (τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 24 ωρών).

(β) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

(γ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 8 σε 12 άτομα.

(δ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες από 10 σε 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

(ε) την άρση της απαγόρευσης του χορού και την αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε χώρους εστίασης και αναψυχής, μετά από την κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου. Εξουσιοδότηση Υπουργού Υγείας για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου μετά από έγκριση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

(στ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

(ζ) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” σε νηπιαγωγεία και προδημοτική (εξαιρούνται τα βρεφοκομικά τμήματα και σταθμοί). Η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις συντεχνίες των εργαζομένων και τους συνδέσμους γονέων.

(η) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συντεχνίες των εργαζομένων.

 (θ) την παράταση του μέτρου “test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση.

(ι) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, τη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από 50% σε 25% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι στο ποσοστό συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, καθώς και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

(ια) από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, την επανέναρξη όλων των χειρουργείων που αφορούν ψυχρά περιστατικά. Τονίζεται πως θα συνεχιστεί η παραπομπή ασθενών σε Τμήματα Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ Νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ.

(ιβ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως για εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας, να απαιτείται η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 72 ωρών, είτε αρνητική εξέταση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

(ιγ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας.

(ιδ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 75% της χωρητικότητας.

 (ιε) την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2022.

Από τις 21 Φεβρουαρίου 2022 σε ισχύ το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων

Από τις 21 Φεβρουαρίου 2022 τίθεται σε εφαρμογή το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τη μεταβατική περίοδο από τις 21 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, όλοι οι επιβάτες που αφικνούνται στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξέταση PCR κατά την άφιξή τους.

Πηγή:pio.gov.cy

“RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus”

Η KPMG Κύπρου ανακοινώνει ότι έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιών Ακινήτων “RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus” που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 παρουσιάζονται αυξήσεις στα διαμερίσματα (στις περισσότερες περιοχές), στα εμπορικά ακίνητα (Πάφος), στις αποθήκες (Λάρνακα) και στα γραφεία (Λεμεσός και Πάφος). Από την άλλη, οι εξοχικές κατοικίες παρουσιάζουν μια μικρή ύφεση, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα στην Πάφο παρουσιάζουν ανάκαμψη. Συνολικά, η δυναμική που δημιουργείται φαίνεται να παρουσιάζει μια θετική προοπτική στον τομέα των ακινήτων και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί περαιτέρω εντός του 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα του RICS:Cyprus Property Price Indices (rics.org)

Connect with us

Connect with us

Stay up to date with what matters to you

Gain access to personalized content based on your interests by signing up today